Navigacija
Viber X logo

Međunarodni simpozijum o modernizaciji obrazovanja nastavnika u evropskoj perspektivi „Modernising Teacher Education in a European Perspective“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Obrazovanje učitelja i nastavnika u Evropi nalazi se pred velikim izazovima usljed evropskih integracijskih procesa, internacionalizacije i globalizacije. To se prije svega odnosi na nužnost strukturnog usklađivanja nacionalnih sistema obrazovanja učitelja i nastavnika, te na jačanje međunarodne i evropske dimenzije studijskih programa.

Međunarodni centar za evropsko obrazovanje na univerzitetima u Zagrebu i Münsteru, u okviru kojeg 10 univerziteta iz sedam zemalja trenutno sarađuje na projektu (TEMPUS IV) „Modernising Teacher Education in a European Perspective“(MOTED), priprema međunarodni simpozijum istog naziva o temi evropskog obrazovanja učitelja i nastavnika. Simpozijum će biti održan 14. oktobra 2011. godine na Univerzitetu u Sarajevu sa početkom u 09,00 časova, kada će univerzitetski profesori i političari iz zemalja Zapadne i Jugoistočne Evrope raspravljati o tome na koji se način obrazovanje učitelja i nastavnika može evropeizirati i time reformirati i unaprijediti.

Moderaciju simpozijuma preuzela je predsjedavajuća Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta dr.h.c. Doris Pack.

Nacionalni koncepti studija za obrazovanje učitelja i nastavnika već duže vrijeme ne odgovaraju zahtjevima koji se postavljaju pred ujedinjenu Evropu. Kojim kompetencijama moraju raspolagati učitelji i nastavnici koji rade u evropskom okruženju? Postoje li multidisciplinarni studijski sadržaji koje bi trebalo integrisati u svaki studij za obrazovanje učitelja i nastavnika? Koju bi ulogu Evropa trebala igrati u studijima za obrazovanje učitelja i nastavnika? Sve su to pitanja na koja se do sada u Evropi nije obraćala veća pažnja.

Na simpozijumu će biti predstavljeni prvi rezultati nacionalnih studija o aktuelnom stanju u obrazovanju učitelja i nastavnika, te će se raspravljati o evropskim perspektivama u tom području. Cilj stručnjaka je formulisati preporuke za reformu studijskih programa za učitelje i nastavnike, kako bi oni u što većoj mjeri odgovarali već unapređenom evropskom integracionom procesu.

Program Međunarodnog simpozijuma o modernizaciji obrazovanja nastavnika u evropskoj perspektivi „Modernising Teacher Education in a European Perspective“