Navigacija
Viber X logo

Cjeloživotno učenje (LIFELONG LEARNING PROGRAMME)

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Cjeloživotno učenje (LIFELONG LEARNING PROGRAMME)

Poziv za prijavu prijedloga projekta "Cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme)"

U okviru programa Evropske unije "Cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme)" objavljen je javni poziv za podnošenje projektnih prijedloga za 2012. godinu. Aplikanti iz Bosne i Hercegovine mogu učestvovati u javnom pozivu za neke od programskih aktivnosti.

Program za cjeloživotno učenje je program Evropske unije za oblast obrazovanja i stručnog osposobljavanja. Program se sastoji od potprograma:

- Comenius (podrška predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju)
- Erasmus (podrška visokoškolskom obrazovanju)
- Leonardo da Vinci (podrška stručnom obrazovanju i usavršavanju)
- Grundtvig (podrška obrazovanju odraslih).

Program Cjeloživotno učenje uključuje i Transferzalni program (koji podržava navedene potprograme u nastojanjima da ostvare najbolje rezultate putem saradnje i inovacija u području cjeloživotnog učenja, učenja jezika, korišćenja informatičkih i komunikacijskih tehnologija,širenja rezultata), te program Jean Monnet (podržava unapređenje podučavanja i istraživanja na temu evropskih integracija u visokoškolskim institucijama u zemljama Evropske unije i van nje).

U programu Cjeloživotno učenjemogu učestvovati svi učesnici obrazovnog procesa na svim nivoima, kao što su učenici, studenti, nastavno i nenastavno osoblje, organi vlasti nadležni za oblast obrazovanja, obrazovne institucije, ustanove za stručno obrazovanje i osposobljavanje, istraživački centri, neprofitne i nevladine organizacije, udruženja učenika, roditelja i nastavnika, preduzeća, organizacije i pojedinci uključeni u obrazovanje.

Aplikanti iz Bosne i Hercegovine mogu učestvovati u potprogramu Jean Monnet, te u ograničenoj mjeri, u svojstvu pridruženog partnera, u centralizovanim aktivnostima (multilateralni projekti i mreže) unutar potprograma Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig i Transverzalnog potprograma.

Aktivnosti koje su otvorene za učešće aplikantima iz BiH u okviru objavljenog Javnog poziva i rokovi:

Aktivnost:
Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci i Grundtvig - Multilateralni projekti i multilateralne mreže
Vrsta učešća:
U svojstvu pridruženog partnera*
Rok za podnošenje prijedloga projekta:
02.02.2012. godine (12:00, centralno evropsko vrijeme)

Aktivnost:
Transverzalni program - Multilateralni projekti i multilateralne mreže, multilalateralni projekti namijenjeni Romima, romske mreže.
U okviru ključne aktivnosti 1 (saradnja u oblasti politika i inovacija), ključne aktivnosti 2 (jezici), ključne aktivnosti 3 (informacione i komunikacione tehnologije), ključne aktivnosti 4 (širenje informacija)
Vrsta učešća:
U svojstvu pridruženog partnera*
Rok za podnošenje prijedloga projekta:
01.03.2012. godine (12:00, centralno evropsko vrijeme)

Aktivnost:
Program Jean Monnet
Vrsta učešća:
Puno učešće
Rok za podnošenje prijedloga projekta:
15.02.2012. godine (12:00, centralno evropsko vrijeme) 

* Maksimalni iznos sredstava koja u okviru projekta mogu biti dodijeljena pridruženim parterima iz trećih zemalja koje nisu članice programa Cjeloživotno učenje , uključujući i pridružene partnere iz Bosne i Hercegovine, ne može preći 25,000 evra (ukupno za sve pridružene partnere).

Više informacija o javnom pozivu možete dobiti na linku:
http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2012/call_lifelong_learning_2012.php

Više informacija o programu cjeloživotnog učenja možete dobiti na linku:
http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc78_en.htm

Povodom objave Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa Cjeloživotno učenje za 2012. godinu, Evropska komisija i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu (EACEA) organizuje Informativni dan.
 

Informativni dan će se održati u Briselu 28. oktobra 2011. godine i moći će se pratiti online putem linka:
http://eacea.ec.europa.eu/llp/events/infodays_2012/infoday_llp_2012_en.php

Svrha Informativnog dana je da pruži dodatne informacije o novoobjavljenom pozivu, uključujući postupak prijave i savjete o tome kako pripremiti dobar projektni prijedlog. Tokom Informativnog dana će biti predstavljen Program za cjeloživotno učenje, alat za traženje partnera i druge informacije od interesa za aplikante.