Navigacija
Viber X logo

Studenti i profesori Univerziteta za demilitarizaciju BiH

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte
U petak, 04.09.2009. godine organizovan je javni skup povodom održavanja vježbe „Združeni napor 2009“. Skup je organizovao Studentski parlament, a cilj skupa je bio da se pošalje poruka da su stanovnici Studentske republike – studenti i profesori Univerziteta u Banjoj Luci – ZA DEMILITARIZACIJU BOSNE I HERCEGOVINE, te da se sredstva namijenjena za vojsku trebaju usmjeriti u OBRAZOVANJE, NAUKU I KULTURU.
Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su podržali ovaj skup i da pozovemo studente, profesore, ali i sve druge građane da podrže našu inicijativu i da njihova podrška sljedeći put bude još veća i snažnija.




Prenosimo članak „Glasa Srpske“:

Novac za obrazovanje, a ne naoružanje

Okupljanjem na Trgu Krajine studenti banjolučkog Univerziteta poručili su u petak da su za demilitarizaciju BiH i da bi sredstva, namijenjena za vojsku, trebalo da budu usmjerena u obrazovanje, nauku i kulturu.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Bojan Grebenar rekao je da je povod skupa, održavanje vježbe "Združeni napor 2009" koju organizuje NATO, ali je istakao da nije riječ o protestu.

- U BiH treba formirati armiju znanja koja će kroz kvalitetno obrazovanje najbolje promovisati svoju zemlju.

BiH, kao jedna od zemalja koja želi da bude dio modernog svijeta, treba da shvati da se ratovi više ne vode oružjem, već da modernim svijetom vlada znanje - rekao je Grebenar.

On je dodao da ovaj skup predstavlja samo početak, jer će sa kolegama iz Istočnog Sarajeva i Mostara do kraja godine organizovati još nekoliko skupova na koje će pozvati sve građane BiH.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić naglasio je da svi narodi na Balkanu zaslužuju demilitarizaciju.

- Cilj skupa je da se na demokratski i civilizovan način iskaže neslaganje sa svakom čizmom, svakim tenkom i svakom puškom na zemaljskoj kugli - kazao je Stanić ističući da će studenti uvijek imati podršku svojih profesora.

Student Fakulteta za fizičko obrazovanje i sport Filip Babić smatra da je u posljednjih petnaestak godina na ovim prostorima bilo previše vojnih vježbi i naoružanja.

Poslije okupljanja na Trgu Krajine, učesnici su krenuli u protestnu šetnju do Univerzitetskog grada i to ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića, Alejom Svetog Save i Bulevarom vojvode Petra Bojovića.


Podrška

Unija studenata RS podržala je Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci zbog organizacije javnog skupa povodom NATO vježbe.

- Dobro je što studenti žele na miran i civilizovan način da iskažu protivljenje vojsci, oružju i nasilju, i da ukažu na to da je u BiH mnogo potrebnija vojska mladih, obrazovanih i kulturnih intelektualaca - navodi se u saopštenju ovog udruženja.