Navigacija
Viber X logo

Objavljen konkurs za stipendije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija iz budžeta Republike Srpske. Planirano je da se stipendira 800 studenata, za šta je obezbijeđeno oko dva miliona konvertibilnih maraka.

Konkurs za stipendije raspisan je, u skladu sa Pravilnikom za dodjelu stipendija, za četiri kategorije studenata: za uspješne studente, za studente iz izrazito nerazvijenih opština, za studente koji studiraju u inostranstvu i za ostale studente.

Pravo na stipendiju za uspješne studente imaju redovni studenti visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj prvog ciklusa studija sa prosjekom ocjena 8,5 i više.

Studenti iz Berkovića, Istočnog Mostara, Kalinovika, Kneževa, Krupe na Uni, Kupresa, Lopara, Nevesinja, Osmaka, Pelagićeva, Petrovca, Rogatice, Rudog, Šekovića, Ustiprače, Čajniča i Ljubinja sa prosjekom ocjena 8 i više imaju pravo na stipendiju za studente iz izrazito nerazvijenih opština.

Pravo na stipendiju za studij u inostranstvu imaju studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u inostranstvu, odnosno studenti koji su magistarski ili doktorski studij upisali u inostranstvu u skladu sa važećim propisima, a koji pohađaju studijske programe matematike, fizike, informatike, mašinstva, elektrotehnike i geodezije, sa prosjekom ocjena 9 i više.

Pravo na stipendiju za ostale studente imaju studenti sa posebnim potrebama, studenti iz socijalno ugroženih porodica, studenti-invalidi Otadžbinskog rata, djeca poginulih boraca i djeca ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, studenti bez jednog ili oba roditelja, studenti iz porodice sa dva ili više studenata i studenti koji su bili smješteni u domove za nezbrinutu djecu ili u hraniteljske porodice do punoljetstva, sa prosjekom ocjena 7,5 i više.

Konkurs je objavljen na Portalu Vlade Republike Srpske – stranica Ministarstva prosvjete i kulture (www.vladars.net), a 18.11.2008. godine (utorak) biće objavljen u svim dnevnim listovima u Republici Srpskoj. Konkurs za studij u inostranstvu biće otvoren 30 dana, a za sve ostale kategorije 21 dan računajući od dana objavljivanja konkursa u štampi.

 

Upustvo za studente o podnošenju prijave

Javni konkurs za uspješne studente

Prijava- uspješni studenti

Javni konkurs za studente nerazvijenih opština

Prijava- studenti iz nerazvijenih opština

Javni konkurs za studente u inostranstvu

Prijava- studij u inostranstvu

Javni konkurs za ostale studente

Prijava- ostali studenti