Navigacija
Viber X logo

Studenti proglašavaju republiku

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci

U Banjoj Luci, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta Banja Luka, danas će biti održana parodija u vezi s jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosmeta, koja će imati humanitarni karakter, pošto će studenti prikupljati novac za pomoć kolegama u Kosovskoj Mitrovici.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta, danas, u 12.44 časova, biće održana ceremonija proglašenja nezavisnosti "studentske republike", a potom će svirati grupe "Neverne bebe" i "Balkan ekspres".

- Studentski parlament uvidio je potrebu da organizuje studente Banjalučkog univerziteta na akademski način, jer su posljednji protesti u Banjoj Luci poslali negativnu poruku o vandalizmu u Banjoj Luci i Beogradu. Mi želimo na drugačiji način da se uključimo u ovu priču - rekao je Saša Marković, predsjednik Odbora za marketing Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, te dodao da na okupljanje studenata neće moći biti moguće donijeti bilo kakva stranačka obilježja, transparente i alkohol.

Do ideje za proglašenje nezavisnosti "studentske republike" Studentski parlament došao je, jer je uvidio da je u trendu samoproglašavanje nezavisnosti republika, s ciljem da pošalju poruku svijetu, ako je Kosovo moglo da proglasi nezavisnost, zašto to ne bi mogli i studenti.

- Imamo svoj prostor, imamo većinu, a to su studenti, imamo manjinu, a to su profesori, i želimo da proglasimo nezavisnost. Imamo i svoju vojsku, a to su studenti, čije je jedino oružje olovka i sveska, odnosno olovka i indeks, što predstavlja jedini način da se borimo protiv ove situacije - rekao je Marković.

On je istakao da će danas pozvati studente da predstojećeg vikenda ništa ne slave te da se na taj način solidarišu s narodom na Kosovu. Na platou će biti i štandovi s kutijama u koje će građani Banje Luke moći staviti novčane priloge za studente iz Kosovske Mitrovice, kako bi im se omogućio bar jedan semestar studiranja u Banjoj Luci.

Studentski parlament za ponedjeljak planira donatorsko veče.

Na pitanje ko finansira sve aktivnosti u vezi sa samoproglašenjem "studentske republike", Marković je rekao da i njihova republika, kao i sve druge, ima svoju dijasporu, koja pomaže ova dešavanja.

- "Neverne bebe" pristale su da održe koncert za najmanju moguću cijenu - istakao je Marković.