Navigacija
Viber X logo

Studenti iz RS najavili proteste

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci

Studentska organizacija Univerziteta u Banjaluci (SOBL), u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, pozvaće sve studente u RS da mirnim protestom izraze svoje nezadovoljstvo, potvrdio je juče Dejan Kragulj, predsjednik SOBL-a.

Prema njegovim riječima, ova odluka donesena je na zadnjoj sjednici Izvršnog odbora SOBL-a.

"Kosovo je pitanje koje se tiče svih nas i proglašenje njegove nezavisnosti od strane Albanaca odraziće se na sve Srbe, ma gdje oni bili, naročito na nas u RS i BiH i zato je nužno da dignemo svoj glas", rekao je Kragulj.

Marko Vidaković, predsjednik Saveza studenata u Istočnom Sarajevu, rekao je juče da će pozvati studente iz ovog područja da mirnim protestima takođe izraze nezadovoljstvo proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Milan Grubor, predsjednik banjalučkog Studentskog parlamenta, i studenti koji su okupljeni oko ove organizacije daće svoj jasan stav o pitanju Kosova.

"Zainteresovani smo za sve probleme našeg naroda, a ovaj je gorući. Vidjećemo šta će biti u nedjelju", kazao je Grubor.

Branislav Dukić, predsjednik Srpskog pokreta nevladinih asocijacija (SPONA), koji okuplja 11 vodećih NVO u RS, juče se sastao s predstavnicima OHR-a i EUPM-a upravo zbog mogućnosti da se na Kosovu jednostrano proglasi nezavisnost.

"Tražili su od nas da se izjasnimo kako ćemo se ponašati ako se na Kosovu proglasi nezavisnost. Odlučili smo da ne organizujemo proteste. Pozivamo sve građane da ostanu mirni i ne izlaze na ulice ako dođe da toga da Kosovo proglase nezavisnim. Međutim, SPONA će, u tom slučaju, odmah tražiti od parlamenta RS da proglasi nezavisnost i izdvajanje RS iz BiH. Imamo na to pravo, pravo naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja", istakao je Dukić.

U policiji RS kažu da su spremni za svaku eventualnu vrstu nerede ili proteste koje bi moglo izazvati jednostrano proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

"Protesti mogu da se organizuju samo ako se najave. Svake nerede ćemo spriječiti", kazao je Gojko Vasić, direktor Uprave Kriminalističke policije RS.

Dejvid Filder, portparol EUFOR-a, kazao je da je stanje u RS i BiH stabilno i da ne očekuju veće nemire 17. februara.

"Iz nedavnih izjava bh. političara, kao i izjava premijera RS Milorada Dodika može se vidjeti da neće biti nemira. Postoji iskušenje da se poveže situacija na Kosovu sa BiH, ali naš stav je da Kosovo neće uticati na bezbjednost građana RS i cijele BiH. Međutim, ako se to ipak desi, mi smo spremni da reagujemo", rekao je Filder.

On je dodao da EUFOR trenutno u svojim redovima ima 2.500 vojnika koji su raspoređeni tako da u svakoj kriznoj situaciji mogu brzo i efikasno da odreaguju.
Pojačane mjere bezbjednosti u FBiH

MUP-a Kantona Sarajevo još od 20. januara pojačao je mjere nadzora u regiji Sarajeva, kazao je juče portparol sarajevske policije Jusuf Zornić.

"Mi smo to uradili već nakon ubistva Ljubice Đokić-Spasojević. Naši policajci trenutno rade 12 sati, a 24 sata se odmaraju. Ranije su radili po osam sati. Pojačane aktivnosti se nastavljaju i dalje, kao i u nedjelju na dan proglašenja nezavisnosti Kosova", kaže Zornić.

Istaknuo je da je prisustvo policije pojačano naročito na ulazima i izlazima iz grada.

"Ove aktivnosti ćemo dalje provoditi usko sarađujući s kolegama iz CJB Srpsko Sarajevo i kolegama iz drugih kantona", rekao je Zornić.

Portparol Uprave policije FMUP-a Robert Cvrtak rekao je da će u nedjelju i federalna policija pojačati mjere sigurnosti.