Navigacija
Viber X logo

BALKAN CASE CHALLENGE – BH CASE CHALLENGE 2008

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci
WUS Austria Vam ponosno predstavlja BH Case Challenge – Balkan Case Challenge 2008. Svrha organizacije ovog prestižnog takmičenja, koje implementiramo već tradicionalno, po osmi put, jeste podrška procesu reforme visokog obrazovanja u BiH, kao i podrška Bolonjskom procesu.

Šta je Balkan Case Challenge?
Balkan Case Challenge je takmičenje koje nastoji da unaprijedi nastavni proces kroz naglašavanje značaja case study metode, ali i događaj namjenjen prepoznavanju kvalitetnog mladog poslovnog kadra, te poticanja odličnih studenata iz Jugoistočne Europe. Balkan Case Challenge je fokusiran na izgradnju veze između visokog obrazovanja i tržišta rada, kao i sinergiju sa poslovnom zajednicom i regionalnu saradnju. Teži se otvaranju prilika i novih perspektiva za odlične studente kroz trening, takmičenje i pružanje konkretnih poslovnih prilika, a ujedno predstavlja promociju novih nastavnih metoda.

Šta je BH Case Challenge?
BH Case Challenge je predtakmičenje koje nam omogućava odabir 50 najboljih studenata iz BiH koji će prezentovati našu zemlju i njen akademski kvalitet. Omogućavamo trening aplikantima nakon kojeg svi učestvuju u takmičenju i predstavljaju vlastita rješenja. Ta rješenja predstavnici kompanija i različiti eksperti evaluiraju i na osnovu njih selektiraju učesnike velikog Balkan Case Challenge finala u Beču.

Koje discipline nudi učešće u BH Case Challenge 2008?
Samo takmičenje je struktuirano na način koji omogućava studentima da predstave svoje znanje u jednoj od četiri discipline: ekonomija, pravo, model Europskog vijeća i informacione tehnologije.

Business Case Competition sakuplja top studente biznisa/menadžementa/ekonomije. Studije slučaja se bave trenutnim pitanjima koja se odnose na poslovno okruženje I ekonomski razvoj u Jugoistočnoj Europi.

Law Moot Court je tradicionalna takmičenje u raspravi – npr. simulacija suđenja – gdje studenti pripremaju oralne iskaze i pisane argumente oslanjajući se na poznavanje principa međunarodnog javnog i europskog prava.

Model European Council od 2008 godine mijenja Model UN-a . To je autentična simulacije Europskog vijeća koje nije legislativno tijelo i koje raspravlja o neodložnim pitanjima i pregovara poziciju EU po pitanju istih. Ono daje glavni impuls, te socijalne, ekonomske I političke smjernice u svim oblastime aktivnosti EU. Cilj ove nove discipline je kreirati veću svjesnost o Europi među studentima, te ih informirati o strukturi I radu ovog EU organa.

Information Communication Technology (ICT) Case Competition simulira implementaciju informativno-komunikacijskih tehnologija u poslovnom okruženju. Učesnici trebaju analizirati poslovne procese i infrastrukturu kompanije i predložiti integrativno ICT rješenje.

Kada se održava BH Case Challenge?
BH Case Challenge će se održati u periodu 26.-27. april 2008. godine u Sarajevu.
Pobjednici takmičenja se kvalifikuju za veliko finale koje će se održati u periodu od 6.-11. jula 2008. godine u Beču!

Šta studenti dobijaju učešćem na BH Case Challenge-u?
Pored direktne kvalifikacije za finalno takmičenje, organizacioni odbor BH Casase Challenge-a svake godine sa svojim partnerima pobjednicima obezbijedi i nagrade poput učešća u ljetnim školama,  prakse, vaučere za knjige, riječnike, kurseve i sl.  BH Challenge studentima nudi da svoje dosadašnje iskustvo razmijene i prošire radom u grupama sa studentima iz cijele BiH, a onima koji se plasiraju u finale i sa studentima iz 10 zemalja Jugoistočne Evrope i iz Austrije. Ovo takmičenje je već široko prepoznato kako u sferi visokog obrazovanja, tako i kod kompanija, poslodavaca, te predstavlja dobru referencu svim učesnicima.

Ko ima pravo učešća?

Studenti:

  • dodiplomskog i postdiplomskog studija ekonomije, prava, političkih, tehničkih i srodnih nauka, dodiplomci i postdiplomci svih univerziteta u BiH (državnih i privatnih)
  • završnih godina studija
  • sa dobrim poznavanjem engleskog jezika
  •  mlađi od 28 godina
  • sa visokim akademskim dostignućima i društveno aktivni

Kako se prijaviti?
Za prijavu je potrebno posjetiti web stranicu Balkan Case Challenge-a   www.bcchallenge.org. 

Rok za prijavu je 31. mart 2007. godine!!!

Za sve dodante informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Maja Arslanagić
BH Challenge 2008 Koordinator
Balkan Case Challenge
WUS Austria – Ured u Sarajevu
Telefon: 033 200 070
E-pošta: maja.arslanagic@wus-austria.org
bcc_bh@bcchallenge.org
Web adresa : www.bcchallenge.org