Navigacija
Viber X logo

Studenti iz RS i Srbije imaće i dalje isti status

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte
BEOGRAD, 19. JANUARA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je nakon današnjeg sastanka sa rektorom Beogradskog univerziteta Brankom Kovačevićem da će Beogradski univerzitet nastaviti da tretira studente iz Republike Srpske kao domaće, a isti status imaće i studenti iz Srbije u RS.

Radojičić je rekao novinarima da je pozvao Kovačevića, koji mu je bio mentor na postdiplomskim studijama na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, da sa delegacijom Beogradskog univerziteta 5. i 6. februara u Banjaluci učestvuje na stručnoj konferenciji o reformi obrazovanja i iznese prijedloge kako državne i privatne fakultete postaviti u skladu Bolonjskom deklaracijom.

Predsjednik Narodne skupštine RS istakao je da u BiH postoji problem što ne može da se donese okvirni zakon o visokom obrazovanju zbog političkih neslaganja.

Kovačević je rekao da se nada da će evropski fondovi biti otvoreni i za Srbiju i za Republiku Srpsku u oblasti obrazovanja kako bi pravili zajedničke nove projekte u vezi sa naučno-istraživačkim radom.

"Ja ću na skupu u Banjaluci pokušati da zajednički sa ostalim partnerima iz regiona zapadnog Balkana razgovaram i da probamo da što pre rešimo probleme koji postoje u regionu i da živimo kao sav normalan svet", rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je razgovarano o saradnji Banjalučkog i Beogradskog univerziteta, dodajući da je zajednički zadatak da se naprave zakoni i pravna regulativa, kao i obrazovni sistem koji je kompatibilan evropskom jer je zajednički cilj članstvo u EU.

Na sastanku je bilo riječi o tome dokle se stiglo sa Bolonjskim procesom u Banjalučkom i Beogradskom univerzitetu, kao i o temi akreditacija, reformi školstva, definisanju novih studijskih planova i programa o standardima, kriterijumima za finansiranje, te saradnji i zajedničkim nastupima i zajedničkim projektima.