Navigacija
Viber X logo

RS dobila novi Zakon o visokom obrazovanju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

BANJALUKA, 20. JULA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić ocijenio je danas deplasiranim stav OHR-a da novi Zakon o visokom obrazovanju RS predstavlja "udar na studente", a ministra civilnih poslova BiH Safeta Halilovića optužio za neodgovornost jer tokom njegovog četverogodišnjeg mandata nije usvojen okvirni zakon na nivou BiH.

U saopštenju iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine RS se navodi da je RS čekala tri godine na donošenje okvirnog zakona na nivou BiH i ističe da se "OHR nije ozbiljnije ni osvrnuo" na činjenicu da su u nekim kantonima u Federaciji BiH donijeli svoje zakone iz ove oblasti.

"Za ovaj zakon juče su glasali poslanici pozicije i opozicije, svih nacioanalnosti shvatajući, za razliku od OHR-a, potrebu studenata i nastavnika za konačnim donošenjem novog zakona i prihvatanjem evropskih standarda", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine RS.

Radojičić podsjeća da je RS čekala tri godine da Parlementarna skupština BiH usvoji okvirni zakon o visokom obrazovanju za BiH, što se ni do danas nije dogodilo zbog inertnosti i politizacije ministra Halilovića.

"U međuvremenu, u nekim kantonima u Federaciji BiH, kojima je takođe, postalo nepodnošljivo čekanje okvirnog zakona na nivou BiH, donijeli svoje zakone o visokom obrazovanju. OHR se na to nije ozbiljnije ni osvrnuo" navodi se u saopštenju.

Predsjednik Narodne skupštine RS ističe da su narodni poslanici sinoćnjim usvajanjem zakona ispunili obećanje da će ovaj akt u RS biti donesen prije početka nove školske godine.

On ističe da se ovim Zakonom na univerzitetima u RS stvaraju pretpostavke za potpuno uvođenje normi propisanih Bolonjskom deklaracijom i kasnijim deklaracijama ministara obrazovanja zemalja Evrope, te da je ovaj zakon u potpunosti usaglašen sa evropskim standardima.

"Ovaj Zakon podržali su i univerziteti i sve studentske organizacije u RS insistirajući na njegovom hitnom donošenju, pa je potpuno deplasirana ocjena OHR-a da on predstavlja "udar na studente" ili na bilo koga drugog" - navodi se u saopštenju.