Navigacija
Viber X logo

ZAVRŠENO "ZIDANJE SKADRA"

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci

STANKO STANIĆ IZABRAN ZA REKTORA UNIVERZITETA U BANJOJ LUCI

ZAVRŠENO "ZIDANJE SKADRA"

BANJA LUKA, 30. 05. 2006. - Savjet Univerziteta u Banjoj Luci juče je, na prijedlog Nastavno-naučnog vijeća, za rektora Univerziteta izabrao bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta prof. dr Stanka Stanića.

Profesori Ostoja Miletić, Drago Tešanović i Petar Marić imenovani su za prorektore za nastavu, finansije i međunarodnu saradnju na Univerzitetu.

Predsjednik Savjeta banjolučkog Univerziteta akademik Rajko Kuzmanović, kazao je da je za Stanićevo imenovanje za rektora glasalo dvije trećine članova Savjeta.

- To jasno pokazuje da je Vijeće univerziteta za rektora predložilo prvog čovjeka i da je izborna procedura dobro organizovana. Univerzitet u Banjoj Luci uskoro bi trebalo da dobije i prorektora za naučnoistraživački rad, kao i studenta prorektora - rekao je Rajko Kuzmanović.

Imenovanje nove uprave Univerziteta u Banjoj Luci, dodao je Kuzmanović, predstavlja samo prvi korak u sprovođenju bolonjskog procesa i usvajanja evropskih standarda visokog obrazovanja.

Poslije dugo vremena, naglasio je novoimenovani rektor banjolučkog Univerziteta Stanko Stanić, zidanje Skadra na Bojani, kako je nazvao izbor rektora i prorektora, je završeno.

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske, koji bi trebalo da bude usvojen do septembra, stvaranje integrisanog univerziteta i poboljšanje materijalno-finansijskog položaja poslovi su kojima će novo rukovodstvo Univerziteta posebno pozabaviti, naglasio je Stanić.

- Porazno je da neki profesori imaju primanja od 400 do 800, a drugi čak i više od šest hiljada maraka. Ovakvo stanje moramo hitno da promijenimo i u ovu oblast uvedemo više reda - podvukao je Stanić.

Osim toga, kazao je, neophodno je poboljšati studentski standard i stvoriti ambijent u kojem će studenti i profesori biti ravnopravni učesnici nastavnog procesa.

Za kratko vrijeme, dodao je Stanić, novo rukovodstvo Univerziteta provjeriće koliko su pojedini fakulteti odmakli u sprovođenju bolonjakog procesa.

- Nažalost, čini mi se da se o "Bolonji" još samo priča, a da se u praksi jako malo primjenjuje. Svjestan sam složenosti zadatka koga sam se prihvatio i zato očekujem da ću u svojoj namjeri da visoko školstvo Srpske jednog dana zaista postane dijelom evropske zone visokog obrazovanja imati podršku republičkog Ministarstva prosvjete i kulture, profesora i studenata - poručio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić.