Navigacija

MP-7 - Politički odnosi u BiH

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Politikologija
Naziv Politički odnosi u BiH
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MP-7 obavezan 2 4P + 2V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan drugi semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet izučava složene političke odnose i procese u podijeljenom i konfliktnom društvu Bosne i Hercegovine. U okviru ovog predmeta analiziraju se osnovne linije društvenih rascjepa u Bosni i Hercegovini, prije svega njihov kulturno-istorijski kontekst. Riječ je o primarno vjerskom i nacionalnom segmentiranju. Ove podjele oblikuju partijski sistem, a posljedično tome i najvažnije političke odnose, procese i institucije. Predmet objašnjava političke odnose i procese, kao i politički sistem Bosne i Hercegovine, od srednjovjekovne države Bosne do savremene dejtonske Bosne i Hercegovine. Poseban fokus je na odnosima, procesima i političko-sistemskim rješenjima nastalim u protekla dva vijeka. Na primjeru Bosne i Hercegovine, predmet otvara brojna aktuelna naučna i društvena pitanja vezana za podijeljena i konfliktna društva, prije svega mogućnosti njihovog opstanka, njihove liberalizacije i demokratizacije, i uopšteno njihove političke specifičnosti.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studentima je omogućeno da kroz aktivno slušanje nastave usvoje odgovarajuće znanje o političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini kao primjeru savremenog podijeljenog društva. Očekuje se da studenti po završetku slušanja i polaganja ovog predmeta steknu znanje neophodno za dalje istraživanje Bosne i Hercegovine i njoj sličnih društava.
Sadržaj predmeta
Sadržaj predmeta po nedjeljama: 1. Politički odnosi i procesi, teorijska osnova 2. Linije društvenih rascjepa u Bosni i Hercegovini 3. Nacionalno-religijski korijeni prvih partija u Bosni i Hercegovini i Austrougarsko stimulisanje podjela 4. Bosna i Hercegovina u Vajmarskom sindromu Prve i i jednopartijskoj diktaturi Druge Jugoslavije 5. Bosna i Hercegovina u „Trećem talasu demokratizacije“ 6. Međunarodni mirovni sporazumi za Bosnu i Hercegovinu i suzbijanje centrifugalnih tendencija u njenom podijeljenom društvu 7. Asmietrični nacionalni federalizam i konsocijacija bez konsenzusa 8. Ponavljanje gradiva iz prvog dijela (prvi kolokvijum) 9. Karakter partija u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini 10. Karakter partijskoj sistema u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini 11. Centripetalni faktori u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini 12. Politički odnosi u Bosni i Hercegovini i geopolitika (Rusija, SAD, KINA, UK i EU) 13. Bosna i Hercegovina u „doktrini šoka“ i alternativna rješenja 14. Republika Srpska poslije 1995: Izazovi i budućnost; Presjek političkog života u Bosni i Hercegovini 15. Ponavljanje gradiva iz drugog dijela (drugi kolokvijum)
Metode izvođenja nastave
Predviđeno je da se nastava izvodi kroz časove nastave i časove vježbi u skladu sa usvojenim akademskim kalendarom i rasporedom održavanja nastave i vježbi za aktuelni semestar u kojem se oni izvode.
Literatura
  1. Simović, Vlade (2019) Narod, partije i demokratija u Bosni i Hercegovini, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka
  2. Antić, Čedomir, Kecmanović, Nenad (2016) „Istorija Republike Srpske“, Nedeljnik, Banja Luka
  3. Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja će da se vrši tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, kroz usmeno ispitivanje u vrijeme ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva kolokvijuma (po 20 bodova), jednog seminarskog rada na zadanu temu (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Kroz predispitne obaveze student može da se osvoji najviše 50 bodova. Završni ispit se obavlja usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Na završnom ispitu je moguće ostvariti najviše 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog u okviru svih elemenata provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz završnog ispita (maksimalno 50). Za uspješno ispunjenje predmetnih obaveza, odnosno za sticanje minimalne prolazne ocjene (6), student mora ukupno osvojiti najmanje 51 bod iz predispitnih i ispitnih obaveza na predmetu. Ocjena sedam (7) odražava uspjeh od 61 do 70 bodova, ocjena osam (8) od 71 do 80 bodova, ocjena devet (9) od 81 do 90 bodova, a ocjena deset (10) od 91 do 100 bodova.