Navigacija

OGS07DSS - Donji stroj saobraćajnica

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Donji stroj saobraćajnica
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OGS07DSS obavezan 7 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Mehanika tla položen predmet
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje neophodnih znanja o interakciji saobraćajnica i materijala na kojima, u kojima i od kojih se grade saobraćajnice. Upoznavanje sa projektovanjem, izgradnjom, održavanjem i sanacijomelemenata donjeg stroja saobraćajnica (usjek, nasip, zaštitne i potporne građevine).
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student je sposoban da analizira karakter podtla i da rješenje za njegovo eventualno modifikovanje, kao i da dimenzioniše konstrukciju usjeka i nasipa saobraćajnice u različitim uslovima sredine i saobraćajnog opterećenja.
Sadržaj predmeta
Osnovni pojmovi i definicije. Elementi i objekti donjeg stroja saobraćajnica. Izbor poprečnog profila saobraćajnice. Podloge za projektovanje i izgradnju donjeg stroja. Faze projektovanja elemenata i objekata donjeg stroja. Geotehnički klasifikacioni sistemi. Određivanje podobnosti materijala za građenje i prijem uticaja od konstrukcije gornjeg stroja. Projektovanje kosina usjeka i nasipa. Zaštitne i potporne konstrukcije. Zaštita od dejstva vode. Zaštita kosina. Potporne i obložne građevine. Objekti za propuštanje vode i saobraćajnica. Zaštita od dejstva mraza. Principi obračuna i rasporeda materijala.Obračun količina. Rastresitost materijala. Izravnanje masa. Pripremni radovi na uređenju gradilišta. Nasipanje i izgradnja nasipa. Temeljno tlo. Postupci izgradnje nasipa. Izgradnja nasipa uz objekte. Izgradnja nasipa od kamenih materijala. Kvalitet nasipa i upotrebljivost materijala. Otkopavanje i izgradnja usjeka. Otkopavanje u zemljanim materijalima. Postupci izgradnje usjeka. Izgradnja donjeg stroja u nepovoljnim terenskim uslovima. Obrada i stabilizacija zemljanih materijala. Osnove tehnike miniranja i iskopa u steni. Otkopavanje i izgradnja usjeka u stenovitim materijalima. Specijalni postupci miniranja radi očuvanja stabilnosti kosina. Zbijanje i ugrađivanje materijala. Terenska i laboratorijska kontrola. Oruđa za geotehničke radove. Vrste, izbor i korišćenje oruđa. Primjena geosintetičkih materijala u donjem stroju saobraćajnica. Održavanje i sanacija elemenata donjeg stroja saobraćajnica.
Metode izvođenja nastave
predavanja, vježbe, konsultacije, laboratorijski rad.
Literatura
  1. Joksić, Z., Donji stroj saobraćajnica, Naučna knjiga, Beograd, 1984.
  2. Ćulibrk, R., Geotehničkiradovi u niskogradnji, Građevinski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Novi Sad/Beograd, 1996.
  3. Dragčević, V., Rukavina, T., Donji ustroj prometnica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2006.
  4. Uljarević, M., Kojić, D., Metode ojačavanja tla, Interna skripta Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Banja Luka
  5. Smjernice za projektovanje, građenje, održavanje i nadzor na putevima
Oblici provere znanja i ocenjivanje
prisustvo nastavi, kolokvijum 1, kolokvijum 2, projekat, završni ispit
Posebna naznaka
-