Navigacija

OA07UP2 - Urbanističko projektovanje 2

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Urbanističko projektovanje 2
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA07UP2 obavezan 6 1P + 3V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Za pohađanje nastave. Za polaganje završnog ispita. Za pohađanje nastave obavezan je položen završni ispit iz Osnova urbanizma 2, Urbanističke tehnike i Urbanističke kompozicije i završene predispitne obaveze iz Urbanističkog projektovanja 1. Za polaganje završnog ispita obavezne su ispunjene predispitne obaveze iz Urbanističkog projektovanja 2.
Ciljevi izučavanja predmeta
Glavni cilj predmeta je osposobljavanje studenata da savremenim pristupom, metodama, postupcima i tehnikama procesa urbanističkog projektovanja kreiraju programe razvoja za konkretna gradska ili vangradska područja. Takođe, cilj je upoznavanje studenata sa kompleksnošću gradskih sklopova, kroz proučavanje urbanih problema i fenomena sa više aspekata i na više prostornih nivoa.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Osposobljavanje studenata za izradu idejnih rešenja urbanističkih projekata.
Sadržaj predmeta
Kontekstualnost urbanih sklopova i relacijska povezanost sa okruženjem. Urbanističko projektovanje i/ili urbani dizajn: novi pristupi urbanističkom projektovanju. Studija slučaja iz evropske prakse. Strateški urbani dizajn. Prostorni red i regulacija - teorijski i istorijski okvir. Detaljna urbanistička regulacija u procesu urbanističkog projektovanja. Opšta pravila urbanističke parcelacije i regulacije. Stanovanje u gradu. Ključni principi urbanog dizajna. Kombinovanje različitih namjena i oblika. Centralne funkcije u gradu: razvoj, klasifikacija, strukture, vrste, prostorna organizacija i modeli centara u gradu. Rekreativne aktivnosti i sadržaji u urbanoj sredini: pojam, kriterijumi lociranja i programiranja, rekreativni punktovi, mreže i vidovi uređenja. Postupci, principi i elementi urbane scenografije.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, radionice, konsultacije, terenski rad, prezentacije.
Literatura
  1. C. Alexander, S. Ishikawa, M. Silverstein. 1977. A Pattern Language: Towns. Buildings. Constuction. New York: Oxford University Press.
  2. Miodrag Ralević. 1992. Urbani sklop stanovanja kao proces. Beograd: Arhitektonski fakultet.
  3. Dijana Simonović. 2014. Istraživanje mogućnosti obnove identiteta Banjaluke kao pejzažnog grada putem urbanističke regulacije, (doktorska disertacija). Banjaluka: Arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.
  4. Ur. Darko Polić i Goran Petrović. 2008. Priručnik za urbani dizajn. Beograd: Prograf, Orion art.
  5. Lazarević Bajec, Nada; Maruna, Marija. 2009. Strateški urbani dizajn i kulturna raznolikost /Strategic Urban Design and Cultural Diversity. Beograd: Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu/ Belgrade: Faculty of Architecture Belgrade.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Aktivnost na nastavi i pohađanje nastave: 10 bodova Kolokvijumi: 2 x 10= 20 bodova Grafički radovi: 15+15+20= 50 bodova Završni ispit: 20 bodova
Posebna naznaka
Predispitne obaveze studenata su izlasci na dva kolokvijuma, 80% prisustva na predavanjima i vježbama i pozitivno ocjenjeni grafički radovi. Studenti koji dobiju pozitivne ocene na oba kolokvijuma, oslobođeni su polaganja završnog ispita i broj osvojenih bodova na kolokvijumima se prenosi u bodove ispita. Kolokvijumi su obavezna provjera znanja. Odsustvo sa dva kolokvijuma, dve negativne ocene na kolokvijumima ili kombinacija, obavezuju studenta da napiše seminarski rad na jednu od zadatih tema u školskoj godini