Navigacija

OGH07KV - Kvalitet vode

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Kvalitet vode
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OGH07KV obavezan 7 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
predmet Osnove hidraulike Za slušanje predmeta potrebno je da student prethodno ispuni sve obaveze iz nastavnih aktivnosti na predmetu Osnove hidraulike. Za polaganje završnog ispita potrebno je da student ima položen završni ispit iz predmeta Osnove hidraulike
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje znanja iz oblasti kvaliteta vode za potrebe snabdijevanja naselja pitkom vodom, odvođenja upotrebljenih i atmosferskih voda i i njihovo upuštanje u recipijent
Ishodi učenja (stečena znanja)
Nakon uspješnog završetka ovog predmeta, student će biti sposoban da izvrši karakterizaciju vode u poređenju sa zakonskom regulativom i da učestvuje u rješavanju problema kvaliteta površinskih i podzemnih voda kroz multidisciplinarni pristup.
Sadržaj predmeta
Uvod. Voda kao dio životne sredine. Sistem voda-vazduh-zemljište. Voda u prirodi kao ekološki sistem. Hemijski procesi u prirodnim vodama. Definicije hemijskog reakcionog sistema i ravnoteže sistema. Kiselo bazni procesi. Rastvaranje i taloženje čvrstih materija, koloidni rastvori. Transport gasova. Oksidacioni procesi. Pokazatelji fizičko-hemijskih osobina vode. Boja i mutnoća vode. Elektrolitička provodljivost, pH faktor. Kalcijum karbonatna ravnoteža. Alkalnost i kiselost vode. pH faktor. Redoks potencijal. Tvrdoća vode. Bakteriološki pokazatelji kvaliteta vode. Osnovni pojmovi. Bakteriološka analiza. Karakteristični pokazatelji. Fizičko-hemijski procesi koji utiču na kvalitet vode. Ukupni kvalitet vode. Kvalitet prirodnih voda i zakonska regulativa. Potrebe za određenim kvalitetom vode namijenjene posebnoj vrsti upotrebe.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, računske vježbe, laboratorijske vježbe i konsultacije.
Literatura
  1. Milojević M., Snabdevanje vodom i kanalisanje naselja, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, 1995.
  2. Vidić R., Hemija vode, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, 2005.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Student je obavezan da prisustvuje nastavi, laboratorijskim vježbama i da radi sve provjere znanja. Oblici provjere znanja: - nastavna aktivnost, maksimalno 5 bodova, - dnevnik rada laboratorijskih vježbi, maksimalno 45 bodova, i - završni ispit maksimalno, 50 bodova.
Posebna naznaka
Laboratorijske vježbe se organizuju u laboratoriji Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Tokom laboratorijskih vježbi student stiče uvid u primjenjenu laboratorijsku opremu za ispitivanje kvaliteta vode i vrši ispitivanje određenih parametara kvaliteta na dodjeljenom uzorku vode. Organizuje se posjeta studenata PPV "Novoselija" u Banjoj Luci, gdje se posmatra način zahvatanja površinske vode rijeke Vrbas, kompletna tehnologija prečišćavanja vode kroz primjenjene postupke tretmana i način funkcionisanja bunarskog sistema.