Навигација

ПС1-СО12И - Социологија – изабране теме

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПсихологија
НазивСоциологија – изабране теме
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ПС1-СО12Иобавезан22П + 0В2.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
За праћење курса нису потребни предуслови.Нема.
Циљеви изучавања предмета
У склопу предмета Социологија – изабране теме студенти и студенткиње упознаће се са различитим теоријским и методолошким приступима у проучавању и истраживању друштва и друштвене стварности, а у циљу продубљивања знања о савременим друштвеним кретањима, процесима и промјенама.
Исходи учења (стечена знања)
Упознавање са новим теоријским приступима у проучавању друштва и друштвене стварности; развој критичког мишљења; развијање способности за критичко поређење и вриједносно оцјењивање досадашњих теоријских и научних приступа у проучавању задатих проблема.
Садржај предмета
Социолошка имагинација: поглед на друштвену стварност; Како је сутра одредило данас: од друштва ризика до ризичног друштва; Глобализација: разграничење и ограничење појма; Трансформација интимности: утицај глобализације на наш свакодневни живот; Посткултура: о појму културе послије културе; Идентитет(и): једнина и(ли) множина; Савремене миграције и питање културног идентитета; Културализам као доминантна савремена парадигма; Религија и друштвене промјене: идеолошке манифестације религије и религијског; Духовност без границе: типови религиозности у савременом друштву; Грађански versus етнички концепт нације; Род и сексуалност: између биолошке задатости и друштвеног конструкта; Грађанско организовање и савремени друштвени покрети: да ли је могућ отпор у умрежаном друштву? Популизам као главно обиљежје савременог политичког дискурса и друштвеног дјеловања.
Методе извођења наставе
Предавања са интерактивним учењем. Интерактивно учење по групама. Приказивање видео метеријала и документарних филмова. Семинари из литературе. Усмени коментари и краће презентације на часу. Консултације.
Литература
  1. Giddens, A., Sociologija, Zagreb: Nakladni zavod Globus, 2007 (одабрани дијелови);
  2. Haralambos, M. i Holborn, M., Sociologija: Teme i perspektive, Zagreb: Golden marketing, 2002 (одабрани дијелови).
  3. Bruce, S., Sociologija: Kratki uvod, Sarajevo: TDK Šahinpašić, 2005.
  4. Repstad, P., Šta je sociologija?, Loznica: Karpos, 2019.
Облици провере знања и оцењивање
Провјера знања вршиће се током семестра, у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, на завршном испиту у вријеме редовних испитних рокова. Завршном испиту могу приступити сви студенти који су испунили предиспитне обавезе. Завршни испит се организује усмено.