Navigation

OAE07SS - Sociologija sela (OAE07SS)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Sociologija sela (OAE07SS)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
OAE07SS mandatory 2 2L + 2E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
upisan drugi semestar Uslovi pohađanja predmeta i polaganja ispita iz predmeta bliže su definisani u Odluci o praćenju i vrednovanju rada studenata u školskoj 2013/2014. godini Fakulteta političkih nauka.
Learning objectives
Predmet Sociologija sela nastoji teorijski i istorijski da ukaže na suštinske odnose i procese razvoja seljačkog društva na našim prostorima kao primarne društvene zajednice iz koje se dalje razvijaju opštine i urbane sredine kao više faze društvenog razvoja. U predmetu se analiziraju teorijski i istraživački doprinosi preteča sociologije sela, ali se daje i temeljno određenje specifičnih pojava i procesa po kojim se selo razlikuje od grada. Obrađuju se ustanove i institucije seljačkog društva kao i struktura društvenih i porodičnih odnosa, specifičnosti u podjeli rada, odnosi tradicionalne i moderne kulture, agrarna i ruralna društvena struktura različiti istorijski događaju koji su rekonstruisali selo kao što su agrarne reforme itd. Posebno se u predmetu analiziraju savremeni aspekti mogućnosti održivosti sela i seljačkog društva i uporedna analiza istih procesa u zemljama Evrope.
Learning outcomes
Studenti će moći razumijevati i analizirati kategorijalne pojmove o selu i seljačkom društvu, te uočavati mogućnosti i načene unapređenja istog. Ishodište predmeta svakako se prepoznaje i u postavljanju temeljnih saznanja o vrijednosnom karakteru seljačkog društva u Republici Srpskoj kao potencijalu za poljoprivrednu i privrednu stabilnost cijelog društva.Studenti će biti osposobljeni da vrednuju tradicionalnu seosku kultura i da shvate odnose i procese koji se odvijaju u seoskoj sredini kao i da formiraju vrijednosne stavove o važnosti održivosti istog.
Content
1. Predmet i metode sociologije sela 2. Preteče i osnivači sociologije sela (Karadžić, Đorđević, Vukosavljević) 3. Etnosociološka proučavanja J. Erdeljanović, socijalizam S. Marković, etnogeografska proučavanja J. Cvijića 4. Zadrugarstvo Mihajla Avramovića 5. Istorijski nastanak i razvoj sela 6. Vrste i tipovi sela i seoska društvena struktura 7. Agrarana i ruralna društvena struktura (prvi kolokvijum) 8. Seoske ustanove i institucije 9. Seoska kultura i običaji 10. Agrarne reforme 11. Selo između modernizacije i tradicije 12. Savremeno selo pod izazovom savremenih uslova i vremena 13. Mogućnosti opstanka sela i reforme seoskog načina života i rada 14. Posljedice ukrupnjavanja zemljišnih posjeda (drugi kolokvijum) 15. Selo bez seljaka
Teaching Methods
Koriste se verbalne metode i to monološka dijaloška i razgovora. Takođe se koristi metoda ilsutracije
Literature
  1. Šljukić, S. (2015). Selo u sociološkom ogledalu. Novi Sad: Mediterran Publishing (Original title)
  2. Šljukić, S., Šljukić, M. (2015). Zemlja i ljudi, Novi Sad: Mediterran Publishing. (Original title)
  3. Mitrović, M. (1998). Sociologija sela. Beograd:SDS. (Original title)
  4. Vaško, Ž., Mrdalj, V., Brković, D. (2016). Analiza politike podsticanja razvoja poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj. Banja Luka: Institut za ekonomiku poljoprivrede i ruralni razvoj Poljoprivrednog fakulteta Banja Luka, USAID i ARD. (Original title)
  5. Hodžić, A. (2006). Selo kao izbor. Zagreb: IDIZ. (Original title)
Evaluation and grading
Studenti u toku semestra imaju dva kolokvijuma (po 20 bodova) i imaju obavezu da prezentuju seminarski rad ili referat po zadanoj ili samostalno odabranoj temi (5 bodova). Za prisustvo nastavi i vježbama ostvaruju maksimalno 5 bodova. Usmeni dio ispita se izvodi u ranije definisanim terminima ispitnih rokova
Specific remarks
nema