Navigation

SRD-19 - Vještine i tehnike socijalnog rada u zajednici (SRD-19)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Vještine i tehnike socijalnog rada u zajednici (SRD-19)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SRD-19 mandatory 7 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
    Lecturer/Associate (practicals)
      Prerequisite Form of prerequisites
      Položen predmet Socijalni rad u zajednici Polaganje ispita
      Learning objectives
      Predmet je usmeren ka ovladavanju osnovnim vještinama i tehnikama socijalnog rada u zajednici na nivou zasnivanja i pružanja usluga, upravljanja socijalnim službama i u neposrednom radu sa korisnicima. Tranzicioni procesi restruktuišu načine, modele i izvođače usluga u pravcu poboljšanja ponude i kvaliteta, što od socijalnih radnika zahteva specijalizovana znanja i vještine procene potreba grupa korisnika, izbor prioriteta, planiranja, pregovaranja, fundraising-a, medijacije u zajednici, animiranja građana da se uključe u dobrovoljne aktivnosti
      Learning outcomes
      Od studenta se očekuje da: 1) razume faze i procese socijalnog rada u zajednici 2) ovlada osnovnim metodama, tehnikama i vještinama procjene potreba korisnika za uslugama socijalnog sektora u zajednici; 3) razumije proces i smisao metode voditelja slučaja 4) ovlada osnovnim vještinama strateškog i operativnog planiranja; 5) ovlada osnovnim vještinama pregovaranja i posredovanja; 6) ovlada osnovnim vještinama koordinacije i uspostavljanja međusistemske saradnje. 7) (6) da raume sadržaj i osnovne principe lobiranja u socijalnom radu
      Content
      Ovladavanje veštinama i tehnikama socijalnog rada u zajednici na nivou zasnivanja i pružanja usluga u zajednici, upravljanja socijalnim službama i u neposrednom radu sa korisnicima. Tranzicioni procesi restruktuišu načine, modele i izvođače usluga u pravcu poboljšanja ponude i kvaliteta, što od socijalnih radnika zahteva specijalizovana znanja i veštine procene potreba grupa korisnika, izbor prioriteta, planiranje pregovaranja, fundraisinga, medijacije u zajednici, animiranja građana da se uključe u dobrovoljne aktivnosti.
      Teaching Methods
      Nastava će se izvoditi kroz panel predavanja, rad u malim i diskusione grupe. - Studente je u obavezi da redovno pohađanje nastavu i polaže predispitne obaveze u toku semestra. - Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri nedjelje, odnosno 20% nastave iz predmeta. Za studente koji kasne na čas više od deset minuta ili koji čas napuste deset i više minuta ranije smatraće se da nisu prisustvovali tom času.
      Literature
      1. 1. Milosavljević M., Brkić M. (2010). Socijalni rad u zajednici, Beograd: Republički zavod za socijalnu zaštitu, str. 132-148, 148-175, 217-246 (Original title)
      2. Žegarac N., Brkić M., Ignjatović Džamonja T. (2010). Operativno planiranje u centrima za socijalni rad, Beograd: Republički zavod za socijalnu zaštitu. (Original title)
      3. Žegarac, N (2015). Od problema do prilika u vođenju slučajaja, Fakultet političkih nauka, Beograd (Original title)
      Evaluation and grading
      Pohađanje nastave 10 bod. Grupni rad 10 bod. Završni ispit 50 bod. Aktivnost na nastavi 10 bod. Kolokvijum 20 bod.