Navigation

MSC-6 - Teorija stresa, traume ikrize

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Teorija stresa, traume ikrize
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MSC-6 mandatory 1 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
nije uslovljen nema uslovljenosti
Learning objectives
U okviru ovog predmeta studenti će se upoznati sa pojmovima stres, trauma, kriza, gubici i tugovanje, sa osnovnim konceptima i teorijskim pristupima u određenju stresa, traume i krize, kao i sa različitim aspektima uloge socijalnog radnika u odnosu na ove teorijske koncepte, sa načinima pružanja stručne podrške i adekvatnim odgovorima socijalnog radnika na potrebe klijenata nakon traumatskih događaja i tokom procesa tugovanja, kao i sa specifičnostima rada sa djecom i mladima u stanju krize i tugovanja.
Learning outcomes
Na osnovu usvojenih znanja, studenti će biti osposobljeni da razlikuju pojmove stres, trauma, kriza, da prikažu i objasne različite teorijske postavke koje se koriste za razumijevanje stresa, traume i krize, da prepoznaju i objasne posljedice stresnih i traumatskih događaja, da kategorišu različite vrste kriznih događaja, prepoznaju traumatske i netraumatske vrste gubitaka, razlikuju krizne intervencije, karakteristike, ciljeve i specifične postupke u okviru kriznih intervencija iz uloge socijalnog rada. Takođe, studenti će razviti vještine neophodne za razumijevanje i analiziranje potreba klijenata u stresu, traumi, krizi i tugovanju, za osnaživanje klijenata i njihovih resursa, kao i vještine za izbor, sprovođenje i praćenje adekvatnih psihosocijalnih intervencija.
Content
1.Upoznavanje sa pojmovima stres, trauma i kriza; 2.Osnovni koncepti i teorijski pristupi u određenju stresa; 3.Stresori, znakovi stresa, načini suočavanja sa stresom, reakcije na stres i posljedice; 4.Trauma i traumatski događaji, osnovni koncepti i teorijski pristupi u određenju traume; 5.Faktori koji određuju vrstu i jačinu traume, reakcije na traumatske događaje, potrebe traumatizovanih osoba i posljedice traumatskih događaja; 6.Kriterijumi za određivanje posttraumatskog stresnog poremećaja; 7.Kriza, krizni događaji, osnovni koncepti i teorijski pristupi u određenju krize; 8.Najčešće reakcije u stanju krize, specifičnosti kriznih događaja u pomagačkom poslu; 9.Pružanje stručne podrške, karakteristike, ciljevi i specifični postupci u okviru kriznih intervencija iz uloge socijalnog rada; 10.Sažeta psihološka integracija traume, rasterećenje i demobilizacija; 11. Pružanje stručne podrške djeci i adolescentima u stanju krize; 12.Gubici - vrste, specifične vrste gubitaka, traumatski i netraumatski gubici, reakcije na gubitak, tugovanje i proces tugovanja; 13.Pružanje stručne podrške osobama tokom procesa tugovanja, ciljevi, smjernice, metode, tehnike, osnovni elementi stručne podrške tugujućim, savjetovanje sa tugujućom osobom; 14.Pružanje stručne podrške djeci i adolescentima u situacijama gubitaka i tugovanja, potrebe tugujuće djece i mladih.
Teaching Methods
Predavanja i vježbe, interaktivna nastava, iskustveno učenje u grupi, rješavanje problemskih zadataka i situacija vezanih za različite stresne, traumatske i krizne situacije, izrada samostalnih radova.
Literature
  1. Arambašić, L. (1996). Pregrad, J. (ur.). Stres, trauma, oporavak. Zagreb: Društvo za psihološku pomoć. (Original title)
  2. .Vlajković, J. (2009). Od žrtve do preživelog. Beograd: IP „Žarko Albulj“. (odabrana poglav.lja). (Original title)
  3. Arambašić, L. (2000). Psihološke krizne intervencije. Zagreb: Društvo za psihološku pomoć. (odabrana poglav.lja) 4. (Original title)
  4. 1.Vlajković, J. (2005). Životne krize - prevencija i prevazilaženje. Beograd: IP „Žarko Albulj“. (odabrana poglav.lja). (Original title)
  5. Arambašić, L. (2005). Gubitak, tugovanje, podrška. Jastrebarsko: Naklada Slap. (odabrana poglav.lja). (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, završnim ispitom u vrijeme redovnih ispitnih rokova usmeno i pismeno. Predispitne obaveze se sastoje iz dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova) i redovnog i aktivnog pohađanja predmeta (10 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit se obavlja usmeno i pismeno. Na završnom ispitu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 5o bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50)