Navigation

NOV-64 - Izbori i izborni sistemi

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Izbori i izborni sistemi
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
NOV-64 mandatory 8 4L + 2E 7.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisan osmi semestar
    Learning objectives
    Cilj učenja ovoga predmeta jeste da se studenti detaljno upoznaju sa različitim izbornim sistemima koji su danas u upotrebi u svijetu, sa teorijskim i istorijskim ishodištima izbornog prava te sa svim aspektima izbora počevši od izbornih kampanja do izbornog inžinjeringa. Poseban je cilj ovoga predmeta da se studenti vrlo detaljno upoznaju sa osnovnim karakteristikama izbornog sistema i izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
    Learning outcomes
    Visok nivo teorijskog znanja o izbornim sistemima u svijetu i visok nivo poznavanja praktičnih aspekata izbora (ovo važi i za domaći izborni sistem). Drugim riječima, studenti treba da znaju kako bi izbori trebalo da se odvijaju i treba da znaju gdje i zašto u praksi dolazi do odstupanja od normativnog modela.
    Content
    1.Zašto proučavamo izborne sisteme i zašto je važno poznavati ih;Izborni i ustavni inženjering; šta se izborima želi, a šta se može postići 2. Kratak istorijat izbora.Izbori i referendum.Izbori i političke partije. 3. Distinkcija: izborno pravo – biračko pravo - pravo glasa; Evolucija biračkog prava. 4. Elementi izbornog sistema. 5. Većinski izborni sistem 6. Proporcionalni izborni sistem 7. Izbori i izborni sistemi u pojedinim zemljama; 8. Političke posljedice izbornih sistema 9. Izborni sistem BiH 10. Izborna reforma i izborni dizajn u BiH 11-15. Izborni zakon BiH
    Teaching Methods
    Nastava na ovom predmetu izvodi se kroz predavanja i kroz interaktivne oblike kao što su razgovor, debata o pojedinim pitanjima, simulacija, studentske prezentacije i tsl.
    Literature
    1. Andrew Reynolds i Ben Reilly, Oblikovanje izbornog sistema, Rabic, Sarajevo; dr Marijana Pajvančić, Izbori. Pravila i proračuni, Fininvest, Novi Sad, 1997. ; Milan N. Jovanović, Oblikovanje izborne demokratije, Institut za političke studije i Službeni list SCG, Beograd, 2006.; Ideološki profil glasača i apstinenata u BiH (priredio Srđan Puhalo), Art print, Banja Luka, 2008.; Izborni zakon BiH. Spisak literature se osvježava na predavanjima odgovarajućim novim djelima. (Original title)
    Evaluation and grading
    Tokom semestra vrši se provjera znanja kroz dva pisana kolokvija (po dvadeset bodova) i kroz razgovore sa studentima tokom predavanja i vježbi. Završni ispit je usmeni i pokriva čitavo gradivo. Preko predispitnih obaveza student može da ostvari maksimalno pedeset bodova (dva kolokvija po 20 + prisustvo predavanjima 5 + seminarski rad ili aktivnost na vježbama 5) i još toliko na usmenom ispitu.