Navigation

SRS-37 - Socijalni rad u zajednici (SRS-37)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Socijalni rad u zajednici (SRS-37)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SRS-37 mandatory 5 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisan šesti semestar. -
    Learning objectives
    Razumijevanje teorijskih osnova i glavnih karakteristika socijalnog rada u zajednici; osposobljenost za komplementarnu primjenu teorijsko-metodskih pristupa u socijalnom radu; uvid u značaj socijalnog rada u zajednici kao osnove za akcijsko-integrativni tip prakse socijalnog rada.
    Learning outcomes
    Osposobljenost studenata za primjenu socijalnog rada u zajednici u profesionalnoj praksi; razumijevanje specifičnosti socijalnog rada u zajednici u odnosu na ostala dva teorijsko-metodska pristupa (socijalni rad s pojedincem i socijalni rad sa grupom).
    Content
    Pojam i konstitutivni elementi lokalne zajednice; Faktori koji utiču na nastanak, razvoj i nestanak lokalnih zajednica; Uticaj prirodno-geografskih i socio-ekoloških faktora na potrebe i probleme građana u lokalnoj zajednici; Tipologija lokalnih zajednica (sociološka i administrativno – teritorijalna podela. Sistemsko-ekološke teorije; Radikalne, antidiskriminativne i antipotčinjavajuće teorije; Koncepcije socijalnog razvoja i teorije civilnog društva; Akciona istraživanja; Zablude i uprošćavanja socijalnog rada u zajednici i pojam i predmet socijalnog rada u zajednici. Odnos socijalnog rada u zajednici sa socijalnim radom sa pojedincem i grupom; Istorijska izvorišta socijalnog rada u zajednici; Modeli socijalnog rada u zajednici: Model organizacije zajednice; Model zaštite u zajednici; Model razvoja zajednice; Model socijalnog planiranja u zajednici. Model socijalne (političke) akcije u zajednici. Model edukacije u zajednici; Faze socijalnog rada u zajednici: upoznavanje zajednice, praćenje, procjena i identifikacija potreba i problema; Faze socijalnog rada u zajednici: planiranje, socijalna akcija, evaluacija.
    Teaching Methods
    Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema u vidu predavanja i pauer-point prezentacija, razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, čitanjem zadanih materijala, prezentacijom primjera socijalnog rada u zajednici, pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza.
    Literature
    1. MIlosavljević, M. Brkić, M (2005). Socijalni rad u zajednici, Beograd: Socijalna misao (Original title)
    2. Petrović, J. (2016). Akciono istraživanje u socijalnom radu. Banja Luka: EDF (Original title)
    3. Halmi, A. (1989). Socijalni rad u lokalnoj zajednici. Zagreb: Zavod GradaZagreba za socijalni rad (Original title)
    4. Milosavljević, M. (2002).Socijalni rad na međi vekova. Beograd: Draganić (Original title)
    Evaluation and grading
    Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), jednog (1) seminarskog rada ili usmenog prezentovanja rada na zadanu temu (5 bodova) i urednog pohađanja nastave (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova.
    Specific remarks
    -