Navigation

SRS-25 - Teorije socijalnog rada (SRS-25)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Teorije socijalnog rada (SRS-25)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SRS-25 mandatory 4 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisan treći semestar -
    Learning objectives
    Shvatanje značaja teorija za profesionalno oblikovanje socijalnih radnika i njihovu samidentifikaciju; osposobljavanje studenata da usvojena znanja o teorijama socijalnog rada primenjuju u budućoj praksi.
    Learning outcomes
    Sticanje saznanja o povezanosti teorija socijalnog rada sa opštenaučnim paradigmama i teorijama drugih društvenih nauka, kao i o povezanosti teorija, metoda i drugih elemenata nauke o socijalnm radu; usvajanje znanja o karakteristikama, doprinosima i slabostima najznačajnijih teorija socijalnog rada i njihovom uticaju na praksu i obrazovanje u socijalnom radu.
    Content
    Tipologije i klasifikacije teorija socijalnog rada; Pozitivistički uticaji na socijalni rad; Strukturalno-funkcionalistički uticaji na socijalni rad; Sistemske perspektive u socijalnom radu; Teorije sukoba; Teorije akcije; Razvoj akcionih istraživanja; Ključna obilježja akcionih istraživanja; Faze akcionih istraživanja; Kritičke perspektive u socijalnom radu; Radikalne teorije i praksa u socijalnom radu; Teorije moći - uticaji na socijalni rad; Humanističke teorije u socijalnom radu; Uticaji psiholoških teorija na nauku i praksu socijalnog rada; Modeli krizne intervencije i usredsređenosti na zadatak.
    Teaching Methods
    Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema u vidu pauer-point prezentacija, razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, čitanjem zadanih materijala, pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza.
    Literature
    1. Milosavljević, M. (2009). Osnove nauke socijalnog rada, Banja Luka: Filozofski fakultet (Original title)
    2. Petrović, J. (2016). Akciona istraživanja u socijalnom radu, Banja Luka: Evropski defendologija centar (Original title)
    3. Howe, D. (1997). Uvod u teoriju socijalnog rada, Beograd: Naučno-istraživački centar za socijalni rad i socijanu politiku Fakulteta političkih nauka (Original title)
    4. Payne, M. (2001). Savremena teorija socijalnog rada, Banja Luka: Filozofski fakultet (Original title)
    5. Bulinger, H. Novak, J. (2004). Mrežni socijalni rad, Banja Luka: Filozofski fakultet (Original title)
    Evaluation and grading
    Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), jednog (1) seminarskog rada ili usmenog prezentovanja rada na zadanu temu (5 bodova) i urednog pohađanja nastave (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova.
    Specific remarks
    -