Navigation

SR-9 - Uvod u pedagogiju (SR-9)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Uvod u pedagogiju (SR-9)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR-9 mandatory 2 3L + 1E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Nema uslova
    Learning objectives
    Cilj predmeta je uvod u teorijsko – metodološke osnove pedagogije kao društvene nauke, njen značaj i funkcije u svakodnevnom društvenom kontekstu. Izučavanje predmeta Uvod u pedagogiju omogućuje sticanje teorijskih i praktičnih saznanja o vaspitanju i obrazovanju kao osnovnim društvenim fenomenima kojima se pedagogija bavi. Studenti stiču opšte kompentencije o nastanku i područiju djelovanja pedagogije, kao i njenom odnosu sa drugim naukama, njenom sadržaju, funkciji i ulozi u vaspitanju i obrazovanju.
    Learning outcomes
    Osposobljenost studenata za upoznavanje novih saznanja o pedagogiji i predmetu njenog proučavanja – vaspitanju, da se osposobe da ta saznanja kritički preispitaju i dalje razvijaju, te da ih u praksi koriste; da spoznaju dostignute mogućnosti i granice djelovanja na ličnost vaspitanika; da se osposobe da istražuju pedagošku teoriju i praksu i da se osposobe i razvijaju neophodne vještine uspješne i kvalitetne komunikacije sa vaspitanicima.
    Content
    1. Upoznavanje studenata sa nastavnim predmetom i studentskim obavezama 2. Pedagogija – nauka o vaspitanju 3. Razvoj pedagogije kroz istoriju 4. Vaspitanje – specifičan proces i djelatnost, 5. Osnovni faktori vaspitanja 6. Komponente vaspitanja – Intelektualno i moralno vaspitanje 7. Fizičko i zdravstveno vaspitanje 8. Estetsko i radno vaspitanje 9. Vaspitno-obrazovni sistem u RS 10. Školski sistem – kritika tradicionalne i izgradnja savremene škole 11. Obiljježja nove generacije učenika 12. Uspješni obrazovni sistemi u svijetu 13. Vaspitanje u slobodnom vremenu 14. Interkulturalno vaspitanje 15. Cjeloživotno učenje – formalno, neformalno i informalno učenje
    Teaching Methods
    - Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. - Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra. - Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri nedjelje, odnosno 20% nastave iz predmeta. Za studente koji kasne na čas više od deset minuta ili koji čas napuste deset i više minuta ranije smatraće se da nisu prisustvovali tom času. - Mobilni telefoni uvijek moraju biti isključeni u toku izvođenja nastave na predmetu.
    Literature
    1. 1. Mikanović, B., Jevtić, B.,(2015). Pedagogija – osnovna znanja o vaspitanju. Banja Luka: GrafoMark. 2. Macanović, N. (2015). Pedagoške aktuelnosti. Banja Luka, Udruženje nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjoj Luci.
    Evaluation and grading
    Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnog učešća u istraživačkom radu (do 5 bodova) i prisustva nastavi i vježbama (do 5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Kolokvij Kolokvij je pismeni test koji se izvodi u toku semestra. Nastavnik ili saradnik će na početku semestra bliže objasniti način izvođenja i termine kolokvija. Studenti su obavezni pisati kolokvije i za one koji, iz bilo kog razloga, ne pristupe kolokviju, smatraće se da ga nisu položili i dobiće nula (0) bodova, u skladu sa Odlukom o praćenju i vrednovanju rada studenata u školskoj 2013/2014. godini. Aktivnost Bodove na aktivnost student može steći na osnovu učešća u israživanju koje će biti sprovedeno u toku semestra. Na osnovu učešća i urađenih analiza i izvještaja može steći od 0 do 5 bodova na aktivnost. Završni ispit Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.