Navigation

S-44 - Metodologija socioloških istraživanja

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Metodologija socioloških istraživanja
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
S-44 mandatory 7 3L + 3E 7.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisana četvrta godina studija
    Learning objectives
    Prvi dio obuhvata razmatranje epistemoloških principa relevantnih za sociološka istraživanja, teorijskih stanovišta prema metodu istraživanja, odos teorijskih pristupa prema procesu naučnog saznanja u sociološkim istraživanjima, kao i načine i izvore prikupljanja podataka. U drugom dijelu se razmatraju problemi mjerenja, postupak uzročne analize i domašaj najznačajnijih orijentacija u savremenoj sociološkoj metodologiji.
    Learning outcomes
    Studenti će biti osposobljeni da mogu samostalno izvršiti istraživanje različitih društvenih pojava. Studenti će biti u stanju da prikažu i objasne teorisjko-metodološka znanja u konkretnim empirijskim istraživanjima, da samostalno učestvuju u istraživanjima, odaberu adekvatne istraživačke pristupe i konkretne metode, konsturišu istraživačke instrumente, a zatim da analiziraju i protumače rezultate naučnih istraživanja u području sociologije.
    Content
    1. Predmet metodologije sociologije 2. Istorijski pregled shvatanja o sociološkom metodu (Kont, Mil) 3. Istorijski pregled shvatanja o sociološkom metodu (Dirkem). 4. Istorijski pregled shvatanja o sociološkom metodu (Veber, Marks) 5. Istorijski pregled shvatanja o sociološkom metodu (Poper, Lazarsfeld) 6. Izrada plana istraživanja i problemi operacionalizacije 7. Posmatranje 8. Anketna istraživanja 9. Klasifikacija i mjerenje 10. Biografski metod 11. Metod slučaja 12. Analiza sadržaja; Eksperiment 13. Multivarijantna analiza 14. Funkcionalna analiza 15. Uporedni metod
    Teaching Methods
    Nastava će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadatih materijala i pisanjem kolokvijuma i radova iz predispitnih obaveza. Osnovna predmetna obaveza studenata je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala, pisanje predispitnih obaveza. Student može izostati najviše tri sedmice u toku jednog semestra.
    Literature
    1. Milić Vojin 1996. Sociološki metod, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd (Original title)
    2. Bogdanović Marija 1993. Metodološke studije, Institut za političke studije, Beograd (Original title)
    Evaluation and grading